Gyümölcskert átadó

„Ahogy így látta szemei előtt a fákat, elgondolkozott. Mire megnőnek, lombot eresztenek: eltelik az idő, munkával, rendre. S az idővel együtt elmúlik a világ is, ez a zaklatott, békétlen, szomorú világ és a fákkal együtt másik világ nő fel. Aki majd abban a világban él s jár ezek alatt a fák alatt, az békés, szabad és boldog ember lesz megint, mint amilyenek a régiek voltak. Akik olyan fáról szedhették a gyümölcsöt s olyan fák árnyékában pihentek, amit apáik ültettek s nagyapáik, küzdelmes időkben mindig. S arra gondolva, hogy majd akik az elültetett fa gyümölcséből esznek s árnyékában járnak, leszüretelik a küzdelmek árát, amit őseik vívtak a világgal. Így van ez, gondolta, egy-egy nemzedék ültet, fát, eszmét, gondolatot, hogy sok nemzedéknek ne legyen gondja ezzel. Hogy aki azután jön, készen kapjon otthont, hazát, árnyékos kertet, termő gyümölcsöst. S úgy vegye ezt, mint természetes dolgot. Az élet ajándékát, mely ingyen való s a szépségéért cserébe mit se kíván. Még annyit se, hogy gondtalan percében aki a kertet nézi s a különböző fákban gyönyörködik, arra gondoljon: milyen is lehetett az élete annak, aki ezt a dombot kopáran lelte s mit érezhetett, mikor beültette fákkal. Fákkal, melyekről tudta, hogy túlélik őt s a rügyekre akasztott gondolatot fölemelik magasra s átmentik késő nemzedékeknek.”
Vass Albert - Mire a fák megnőnek - részlet

Eddigi munkánk egyik legnagyobb eredménye, hogy szorosan együttműködve az egyházközséggel, kialakítottuk ezt a gyümölcsös kertet, a település központjában, amelybe összegyűjtöttünk a településről több mint száz őshonos gyümölcsfát, amelyet szeretnénk megmenteni a jövő generációi számára. Több mint egy éves munka áll mögöttünk, a felmérés, az oltóágak összegyűjtése, fák oltványozása a kert rendberakása, mégis mind sok örömteli és emlékezetes pillanatot jelentett a tagok számára. Május hónapban került sor az ültetésre, amely az előkészületi munka végét jelentette, és egyben kiindulópontja volt egy több évtizedes gondoskodásnak. Büszkék vagyunk arra, hogy mindent, amit elértünk, azt önerőből értük el, tagjaink munkája, segítsége és anyagi hozzájárulása, valamint céges támogatások segítségével. Igazi civil munka, igazi eredménnyel. Az eddigi munkában a falu „apraja-nagyja” részt vett, a legfiatalabb falubeli gyermekek is oltottak maguknak gyümölcsfát, valamint az idősek a régi emlékekkel, receptekkel és történetekkel színesítették gyűjteményünket. Így Magyarországon elsőként kerül kialakításra olyan őshonos gyümölcskert, amely a fák mellett rendelkezik a gyümölcsökhöz köthető receptekkel, leírásokkal és teljes fényképgyűjteménnyel a „szülőkről”.
Terveink a jövőben is vannak, szeretnénk ha vissza tudnánk szerezni falunk helytörténeti gyűjteményét és szeretnénk folytatni az eddig megkezdett munkát és persze ami a legfontosabb, összetartani a mi kis közösségünket.
Ehhez kérünk erőt, egészséget és kitartást!

 

A rendezvényen részt vettek:

  1. Főtisztelendő Veres András püspök úr
  2. V. Németh Zsolt, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára
  3. Pintér László országgyűlési képviselő
  4. Kovács Gyula, a projekt szakmai vezetője
  5. Az Együtt Sikeres Nováért Egyesület tagjai

 

Vaska Miklós novai nyugalmazott iskolaigazgató, a rendezvényre a következő verset írta:

Isten áldásával!
Uram, ki fent az eget lakod,
Földön a természetet alkotod,
És kenyerünket a nyárral adod
Fáinkat gyümölcsökkel megáldod!
Tehozzád száll ezért csendes imánk,
Kérünk, óh, urunk, hallgass most reánk!
Virág szépítse a fák ágait,
Sok gyümölcsöt érleljen mindegyik!
Madárdal hangozzék a lombok között,
Vidáman az égi teremtőhöz!
A levelek közt szellő suhogjon,
Csüggedőknek jóra, reményt adjon!
Vihar ne pusztítsa kertnek fáit,
Isten keze vigyázza, sokáig!
Ezért kérjük az évekre megadva
Benned bízva, szavunkra hallgatva.
És köszönet a kert létrehozóknak,
A hasznot adó embertársunknak.
Értéket adtak Nova falunak,
Érdekeset, tanulni vágyóknak!

Vaska Miklós/ Nova, 2011

Támogatásukkal segíthetik a kert fenntartását, további fejlesztését. Egyesületünk közhasznú a 74000274-10004067-00000000 bankszámlaszámra várjuk támogatóink felajánlásait. Egy-egy fa örökbefogadására is teremtünk a közeljövőben lehetőséget.


Sajtómegjelenések 2011

http://zalaihirlap.hu/kozelet/20110625_a_zalai_birsalma_illata

http://zalaihirlap.hu/gazdasag/20110524_genbank_a_jovonek__feltucatnyi_telepulese

http://zalaihirlap.hu/gazdasag/20100916_gyumolcsgenbank_ligetes_kornyezetben?s=rel

 

Szellem a palackból, Kovács Gyula göcseji gyümölcsfagyűjteménye

Göcsej egyik néhány száz fős településén, Pórszombaton él Kovács Gyula erdész, aki a helyi hagyományok megőrzéséért tevékenykedik. Ennek ékes bizonyítéka több száz darabból álló gyűjteménye, amelyet többek közt a tájegység jellegzetes, mára szinte kihalt, elfeledett gyümölcsfáiból állított össze kitartó munkával.